2024.08. 16.

2024 Vuelta a Espana Beharangozó cikk

2024 Vuelta a Espana Beharangozó cikk

Augusztus 17-től szeptember 8-ig tart a 2024-es Vuelta, az év utolsó háromhetes kerékpáros körversenye, kövessétek velünk együtt a Tipplapon!

  • MÉG MIELŐTT BÁRMIT IS ÍRNÉK, A NAPOT NEM LEHET MÁSSAL KEZDENI, MINT VAS KATA BLANKA TÖRTÉNELMI SIKERÉVEL, A MAGYAR LÁNY NYERTE AZ IDEI NŐI TOUR DE FRANCE 5. SZAKASZÁT! ÓRIÁSI GRATULÁCIÓ BLANKÁNAK!

 

Az a megtiszteltetés ért, hogy a 2024-es olimpiai bringafutam után én írhatom a Vuelta cikksorozatot is. Hatalmas öröm ez számomra, hisz a Tipplap által szerettem meg ezt a sportágat és azóta az egyik kedvencemmé vált. Sokat tanultam az elmúlt években és most már nincs olyan kiemelt egy napos, egy hetes, három hetes verseny, amit kihagynék. Jöhet a 2024-es Vuelta a Espana:

 

Útvonalterv:

  • Az idei Vuelta Portugáliából indul, három napot töltenek ott, majd irány át Spanyolországba, előbb a déli fertályon, aztán egy óriási váltás a pihenőnapon, felmennek északra. Onnét keleti irányba szelik át az országot, végül egy kemény hegyi szakasz után jön Spanyolország szívében, a madridi időfutam finálé.
  • Őrült szakaszok várnak a versenyzőkre, kellenek a lábak, mert számtalan hegyet megmásznak. A nyitó és zárónap egyéni időfutam, EGYETLEN EGY SÍK NAP LESZ, 5 dombos "lazább" és 8 (kemény) + 5 (közepes) hegyi szakasz. Biztos olyan tervezte, akinek ezt nem kell letekernie. Külön érdekesség, hogy a hatodik napon egy szupermarket belsejéből rajtolnak, aztán irány a Puerto del Boyar és akkor még csak a táv felénél sem lesznek aznap...
  • A leírtak alapján hatalmas izgalmak várnak ránk és "végre" UFO mentesen. Bár Pogacar fan vagyok, jó lesz látni egy kiegyenlített mezőnyt, ahol van 5-10 név, akikből bárki győztes lehet. Jót fog ez tenni a versenynek.

Csapatok: 22 csapat, mindenhol 8 versenyző, 176-an vágnak neki a versenynek. Érkezik a Bora, Rogliccal, aki már háromszor nyerte meg a Vueltat (19,20,21) és ott a csapatban Martinez, akire szintén figyelni kell. Az idén két grand tourt nyerő UAE, Pogacar nélkül, két kapitánnyal (Almeida, A.Yates- Ayuso otthon maradt). Fő riválisuk, a Visma, a tavalyi győztes Sepp Kussal, mellette Uijtdebroeksra is figyelni kell, segítőkben sem lesz hiány, Van Aert és Valter Attila is a színpadon (na meg Van Baarle, Kruijswijk, Affini, Gesink, micsoda sor). Lefevere mester és farkasfalkája Landara bízta a sorsát. Mas is ott az esélyesek között, hű társa Quintana, így érkezik a Movistar. A csodatini és nagy reménység Carlos Rodriguez Cano lesz az Ineos kapitánya. A jó hangulat felelőse, az EF, de Carapaz komoly célokkal érkezik. Akit kihagytam az esélyesek közül, az nem más, mint a Lidl-Trek Geoghan Hart és Skjelmose erős párosával. A többiekről majd a verseny folyamán, senki sem marad ki a felsorolásból.

Esélylatolgatás az összetett győzelemre: Többen érkeznek két kapitánnyal, lehet ezzel taktikázni, de bele is lehet bukni. Micsoda válasz lenne az UAE-tól a tavalyi Visma triplázásra, ha megnyernék a Vueltat, azok után, hogy Pogi kétszer legyalulta a népet. Ez a Vuelta kegyetlen lesz, nem kérdez, akinek egy pillanatra nincs erő a lábában, azt elevenen megeszik az emelkedők. Lássuk a legnagyobb esélyeseket:

  • Roglic, a favorit, 3,05: Háromszor nyerte már meg ezt a háromhetest, ráadásul zsinórban, ahogy fentebb említettem. Amióta eligazolt a Boraba, picit lekerült a radarról, de ne higyjük, hogy jelenlegi csapatával nem alkothat nagyot, erős társakat hozott magával a rutinróka. Nagy kérdés, hogy végre otthon hagyja-e a balszerencse tarisznyát, ami állandóan vele van mostanság. Rengeteget esik, emlékezzünk vissza, a Tourt is ez miatt kellett feladnia. A lábában ott van az erő, ami a Vuelta megnyeréséhez kell, kérdés, hogy a körülményekkel felveszi a versenyt vagy nem.
  • Sepp Kuss, a címvédő, 6,75: A 2023-as szezon hőse, óriásit küzdött a Vismaért a Giron és a Touron is, majd segítőként érkezett a Vueltara, de egy meglepetésgyőzelem után, már kapitányi rangra emelték a srácot és megnyerte az év utolsó három hetes versenyét. A világ egyik legjobb segítőjének tartom (sőt....), de regnáló "bajnokként" nem adja le a szintet, egyértelműen a címvédés a cél, most az egész Vueltat ebben a szellemben kell végignyomni és az ellenfelek is figyelni fognak rá.
  • Almeida, és a hazai pálya, 6,00: Az UAE versenyzője portugál, az első három szakaszt otthon tekeri le a srác. Ez kellő lökést adhat az elején, bár a Vuelta nem itt fog eldőlni. Jönnek majd a kemény hegyek, Almeidat bivalyerős társak veszik körbe, az UAE triplázni készül idén, minden adott a fiatal kerékpáros végső sikeréhez.
  • Adam Yates, munkából érkezve, 7,00: A másik UAE kapitány, mindkettejükre figyelni kell, mert nincs leosztva fix szerep még házon belül. Kiváncsi leszek mennyit bír Yates, hisz a Touron iszonyat nagyot ment Pogacarért, elejétől a végéig. Az elmúlt években rendre ott volt a TDF top10 helyezettjei között, annak ellenére, hogy több csapatban megfordult már, Spanyolországban egy 4.hely a legjobb tőle. Idén a Vuelta egyik legnagyobb esélyese, teljes joggal. Ha kipihente a fáradalmakat életveszélyes lesz, ha be kell állni Almeidanak, akkor az UAE siker kulcsfigurája lehet.
  • A két UAE versenyző után megemlíteném Ayusot is, akit végül nem hoztak el a versenyre. Remek kerékpáros, a 21 éves spanyol, de fejben nincs ott a topon. A Tourt fel kellett adnia, ezek után otthon hagyták, ez nem tesz jót a lelkének. Szerintem nem bírja hosszú távon, hogy sosem lehet ő a főkolompos egy nagy versenyen. A baj csak az, hogy a szerződése 2028-ig az UAE-hoz köti.
  • Enric Mas Nicolau, az egyik titkos favorit, 9,00: Nem véletlenül kapott ilyen "alacsony" szorzót a végső sikerre. A Movistar spanyol versenyzőjének igazán hazai terep a Vuelta. Ahogy Roglic háromszor nyert, Mas ugyanennyi ezüstéremmel rendelkezik ezen a GT-n. A  terep is fekszik neki, top3 simán összejöhet, de az biztos, hogy az egyik legkomolyabb kihívója a "nagy csapatoknak".
  • Mikel Landa, a farkasfalka vezére, 13,00: Evenepoel kiélte magát a Touron, Lefevere mester büszke lehet rá, az olimpiai érmeket nem a Quick-Stepnek szállította, így még várat magára az idei QS robbantás (azért 26 szakaszgyőzelem az idei évben nem gyenge, negyedikek a csapatok listáján), a veterán Landa kezében a lehetőség. A Soudal (Európa legnagyobb ragasztó, purhab és tömítőanyag gyártó cége) nevéhez méltóan erős csapattal érkezik és ők azok, akik mindig telhetetlenek, nekik sosem elég egy szimpla jó szereplés. Lefevere és a Quick-Step vérében van a sikeréhség.
  • Carapaz, a világjáró, 16,00: "Ricsi" több nagy csapatnál megfordult már (Movistar, Ineos, most EF) és szeret ott lenni minél több Grand Touron, az elmúlt öt évből ez lesz a negyedik alkalom, hogy legalább kettőn jelen van. Van már Giro győzelme, emellett három GT dobogója, emlékszem két éve Hindley az utolsó napon babrált ki az ecuadori bringással olaszországban. Az EF Education csapatra a jó hangulat és szórakozás a jellemző, de Jonathan Vaugherts, a csapat vezérigazgatója igen is megköveteli a komolyságot. Szívét, lelkét a sportágnak adta, kemény munka folyit náluk a kis költségvetés ellenére. Érdemes megnézni a 2022-es TDF dokumentum sorozatot, remek képet kapunk arról, min megy keresztül ez a csapat. Nagyot szólna egy újabb diadal, de Carapaz esetleges top 5-be kerülése is sikernek számít majd.
  • Daniel Martinez, Roglic 2.0, 23,00: Primoz csapattársa is ott a favoritok élcsoportjában, ha Roglicnál beüt a krach, lesz kiért menni. Egyes képek alapján, mintha hasonmása lenne szlovén csapattársának. Mit keres ilyen elől a rangsorban? Az idei Giro ezüstérmeséről beszélünk, aki úgy zárkózott Pogacar mögé, hogy szakaszt sem nyert. Extra erőt ad a Boranak, hogy két emberük is érdekelt az összetettben, hozzáteszem, ha kell, szó nélkül beáll segíteni Primoznak.
  • Del Toro Romero, Pogacar 2.0? 25,00: Az UAE tárháza kifogyhatatlan. Még csak 20 éves a srác, de elkezdték hasonlítani a szlovén UFO-hoz. Kiváncsian várjuk mi lesz ebből. Most egy bitangerős csapat harmadik számú embere, de nem mondanám, hogy az összetett miatt kell figyelni rá. Ahhoz végig kell járni a ranglétrát. Az ő jelenléte inkább egy extra csavart ad az amúgy is kegyetlen UAE sornak (McNulty, Vine, Sivakov, Soler, Baroncini)
  • Lidl Trek, két meglepetés emberrel: Geoghegan Hart 27,00 és Skjelmose 35,00. Ketten sok zavart okozhatnak a mezőnybe, érdemes lesz figyelni a Lidl-Trekre. Hart a hegyeket szereti, Skjelmose úgy nagyjából mindent is. Hart tudja, hogy kell háromhetest nyerni, hisz 2020-ban behúzta a Girot. A csapat szeret elől menni és dolgozni, érdekes lesz látni, amikor ők diktálják a tempót, kiváncsian várom mire viszi az említett duó.
  • Innéttől a futottak még kategória következik és pár említésre méltó versenyzőt mutatnék be.
  • Ben O'Connor, aki előtt fekete macskák rohannak át az úton, 50,00: Szimpatikus az ausztrál srác, de nem a szerencse kegyeltje. Az a tipikus, esik és még fel sem kel, már esik még egyet. Utolsó AG2R-es éve, jövőre megy a Jaycoba, így egyfajta elköszönés lesz ez tőle. Az idei Giron negyedik lett, okozhat meglepetést a Vueltan is, ahogy a csapatától is várok szakaszgyőzelmet (ha nem Ben, akkor Gall vagy Paret-Peintre).
  • Uijtdebroeks, a feltörekvő fiatal, 50,00: Őt sokszor Remco Evenepoelhoz hasonlítják, a világ egyik legjobb csapatában tekerhet 21 évesen és a címvédésre készülő Kuss mögött a második embere a Vismanak. Ezzel nagyjából körbe is írtam a srácot, de az én fejemben ott a kis ördög vele kapcsolatban. Vitáztunk rajt a mesterrel, de hajthatatlan vagyok, az alábbi jelzővel illetném Uijtdebroeksot- bukott reménység. Hogy ebből mi lesz az majd jó sok év múlva derül ki, de azt érzem ő lesz az, aki sosem ér el olyan szintre, mint amit jósolnak neki. Ne kérdezzétek miért gondolom így, ez csak egy megérzés, hogy beválik-e, majd elválik. Az idei Giron nem ért végig, tavaly a Vueltan nyolcadik lett, akkor még a Bora színeiben.
  • Wout Van Aert, az aszfaltról felállva, 150,00: A mezőny egyik legjobb versenyzője, de ő nem érdekelt az összetettben. Kiváló segítője a Vismanak, a zöld trikó lehet az egyéni cél, esetleg a két időfutamon lesz esélye szakaszt nyerni. Esett a Touron, majd bronzérmet nyert az olimpiai időfutamon, a fő versenyen akkorát taknyolt a vége előtt, hogy csak na, ezek után jöhet a Vuelta. Kalandosnak ígérkezik. Bár nem vagyok Visma fan, Van Aert az, akit nem lehet nem szeretni. Két éve nagy szezont futott, de most laposabbnak tűnik a teljesítménye, mintha Roglic nem vitte volna magával az összes balszerencsét új csapatába, Woutnak hátrahagyott valamennyit.
  • VALTER ATTILA, A MI HŐSÜNK: Olyannyira váratlan volt a csapatba kerülése, hogy a papíros fogadáson meg se lehet játszani összetettre. Pro-n 1500,00-al adják hazánk versenyzőjét. Nem kell ezzel foglalkozi, Atinak nem az összetett a célja, ő lehet a Visma egyik legfontosabb segítője, Kusst és Uijtdebroeksot is "ki kell szolgálni", főleg, ha Van Aert elmegy kalandozni, mint a régi szép időkben. Az Olimpián nyújtottak után feltüzelt állapotban érkezik Valter mester, nem csak a 4. helye volt világszám, az időfutam is szépet ment, ahhoz képest, hogy semmi célja nem volt ott. Ha szerencsénk van láthatjuk őt szökésben, de legtöbbször a mezőny elejében fog tekerni, dolgozik a társaiért. Patinás csapat tagja, ahol 2025-ig szerződése van, hogy mi lesz azután, az a jövő zenéje, de az biztos, hogy nagy kalapemelés jár a magyar kerékpáros eddigi teljesítményéért. Csak, hogy egy kis reklámot csináljunk neki, nem rég nyílt meg saját kerékpárbolt-kávézója Budán, a Halász utcában. JÓ VERSENYZÉST ATI!

Sportfogadás:

  • Minden nap kint lesz a cikk, az adott szakasz bemutatásával és ehhez igazított sportfogadói tippekkel. Várjuk a ti meglátásaitokat is!
  • Kezdjünk pár végső győztes, top3, top10, párharc és trikó tippel.
  1. Az összetettre betippeltem Carlos Rodriguezt 23,00-ért, az Ineos erős és a tehetséges fiatal képes lehet rá. Amúgy is meglepetést várok, olyan sokszínű ez a mezőny, hogy nem biztos a top favoritok sikere, Roglic három Vueltaja, Kuss tavalyi címe és az UAE sem verhetetlen ezen a három hetesen.
  2. Top3-ban végez, Enric Mas Nicolau 2,8-ért: Nem akarom sablon tippekkel megtölteni ezt a részt, inkább teret engedek az őrült ötleteknek. Míg a nagyok nyüstölik egymást, Mas megérkezik surranópályán a dobogóra.
  3. TOP10, nem sorrendben: Almeida, Kuss, Roglic, A. Yates, Landa, Mas, Rodriguez, Carapaz- ez a nyolcas nálam fix, kivéve, ha valaki feladja közülük. O'Connor az extra emberem, akiben érték is van, na és a Lidl-Trekből Skjelmose vagy Hart, akit még betennék a tízbe. A fogadóirodák szerint nagyjából ők a fő esélyesei a versenynek, de a végső sorrend majd három hét múlva derül ki, mert itt bármi megtörténhet.
  4. Azért nézzük bele pár 1v1 elleni csatába: Gall veri De Plust 1,42 (az AG2R kerékpárosa eddig a Touron vitézkedett, most még nagyobb lehetőség áll előtte), Skjelmose veri Eetveltet 1,46 (ha már összetett top10-et várok a dántól), Theuns veri Schmidet 2,16 ( magas oddsos tipp is legyen, és nem esélytelen, a rutin a belga mellett szól)
  5. A végére marad egy különleges díjért folyó harc, a pontversenyért járó zöld trikót vagy Van Aert (1,8) vagy Groves húzza be (3,5). Bátrabbaknak az utóbbit ajánlom, tavaly 3 szakaszgyőzelemnek is köszönhetően, ő lett a pontkirály. Az Alpecinnek semmi más célja nem lesz szerintem, mint behúzni a zöld trikót, Van Aertnak több munka lesz a lábában, így a hajrákban Groves "előzhet" underdog pozícióból.


Tartsatok velünk és szurkoljunk együtt Valter Attiláért a Tipplapon is!

tipp
Vuelta a Espana 2024
Outright | C. Rodriguez Cano | 23.00 | (1/10)

kapcsolódó meccs

Vuelta a Espana 2024

2024. 09. 08. 16:20 | Vuelta a Espana Tovább a meccshez

hozzászólások

Hozzászólás írásához lépj be vagy regisztrálj!

rendezés: legújabb | legnépszerűbb
Vác_all_in 2024-08-16 11:31:30
Hát én férfi létemre megint csak elsírtam magamat Blanka győzelmén. ❤🙏

Azért a sors nem adta ezzel vissza neki az Olimpiai érmet, de biztos vagyok benne, hogy arra is lesz még lehetséges 🙏❤
Vác_all_in 2024-08-16 11:31:43
* Lehetősége
seantaylor21 2024-08-16 11:14:11
Tibor kérének behódolok. Tét nélkül de nyomunk egy tippversenyt majd a cikkben.

A feladat- napi 1 szakaszgyoztes es 1 parositas tipp.
Nem kotelező tipp formátumban, elég beírni. Nem vérre megy így önbevallásos módszer lesz, a rajtig lehet majd tippelni és az oddsokat a papíros alapú opciokból kell hozni ami a szerencsejatekzrt oldalán található.
A talált oddsok összeadódnak.

Remélem emelett azért lesz közös elemzés és beszélgetés is a versenyről , várok minden bringafant!
ToMMo 2024-08-16 09:57:52
Maximális respect! Élvezetes írás!
Remélem sokat tudunk nyerni a szakaszokon! :)
tibcsi68 2024-08-16 09:39:54
Többször elolvastam, nagy munkát fektettél bele, gratulálok a cikkhez, tudok én dicsérni is!
Carapaz sikerét várom, elnyűhetetlen!
Csinálhatnánk egy díjazás nélküli versenyt, biztos benne lennék.
seantaylor21 2024-08-16 09:47:16
Reggelig megálmodom csinálhatjuk úgy mint régen szoktuk hogy szakaszgyőztes + parositás tipp minden nap.

Csak egy a hátulütője , nem szeretem mikor az ilyen cikk komment részlege átmegy sportfogadói tippeldévé mert teljesen elveszti az alap értelmét.
Meg benn a pakliban hogy lesz olyan nap ami kimarad bár a tervem hogy végigviszem csak hát az élet közbeszólhat bármikor
Meglátjuk ezt a tippeldét
tibcsi68 2024-08-16 09:58:32
Nem hiszem hogy sokan lennénk benne.
prigioni 2024-08-16 06:47:24
Nagyon jó cikk! Élmény volt olvasni. Az éven eléggé lemaradtam a GT versenyekről(7-8 szakaszt láttam talán). Ezt azonban fogom nézni.
seantaylor21 2024-08-16 08:49:43
Nagyon szépen köszönöm a kommentet! Bár mint rajongó már full gázon megyek de erről írni még nagyon új és nehéz nekem rengeteget kell tanulnom még.
Egyre jobban megy a szintrajz olvasás, a versenyzők megismerése , az egész lényege stb.
Köszi mégegyszer!
Barnamedve 2024-08-16 09:00:49
Én, mint Obi Van Kenobi, csak kérek egy kávét és hátradőlök :) A Padavan, immáron fiatal jediként végzi a munkát!

további témák a rovatból

Üdvözlünk mindenkit legújabb játékunkban, pofonokra felkészülni!
Üdvözlünk mindenkit legújabb játékunkban, pofonokra felkészülni!
Szombaton rajtol legújabb játékunk a Tipplapon, melynek ötletgazdája 1_Petipp!
Szombaton rajtol legújabb játékunk a Tipplapon, melynek ötletgazdája 1_Petipp!
Hoztam egy elemzést a 2024-es NFL draft első köréről, lássuk mit tudnak a legjobb újoncok!
Hoztam egy elemzést a 2024-es NFL draft első köréről, lássuk mit tudnak a legjobb újoncok!